Fortalte om grusomhetene i Irak og Syria

– Folketallet i Kurdistan og i Norge er nesten det samme. Kurdistan har i dag 2,5 millioner internt fordrevne og flyktninger. De fleste kom i fjor, sa Mahdi Qadr til Norsk Folkehjelps landsmøte søndag morgen.

Qadr er programleder for Norsk Folkehjelp i Irak og fortalte landsmøte om situasjonen i Irak og Syria.

– Vi opplever massive brudd på menneskerettighetene. 3,5 millioner irakere lever som intern fordrevne flyktninger. IS er ekstremt brutale overfor minoriteter. De har kidnappet over 5800 mennesker fra Yazidi-minoriteten og drept 1280. Kvinnene kidnappes som sexslaver. IS ødelegger også kulturarven vår. 23 religiøse temper er smadret. Men vi slåss også mot IS. Mange unge menn og kvinner har mistet livet i kampen mot dem, fortalte Qadr.

Millioner på flukt

Han sa at Norsk Folkehjelp har arbeidet i Kurdistan i Irak siden 1995. Etter 2003 startet organisasjonen også å arbeide i resten av Irak. Norsk Folkehjelp jobber i partnerskap med lokale organisasjoner som fremmer demokratisering i Irak.

– Mens situasjonen er ille i Irak, er den enda verre i Syria. Krisen i Syria har vart i fire år. Den startet med et ikke-voldelig opprør mot diktaturet til Bashar Assad. Men Assad-regimet angrep og drepte demonstrantene, torturerte aktivistene til døde og tvang fram en voldelig konflikt.

– I dag har fire millioner mennesker flyktet fra Syria. Over 7,6 millioner er internfordrevne flyktninger inne i landet. 9,8 millioner inne i landet trenger mat, og 11,6 millioner trenger rent vann. 5,6 millioner barn trenger hjelp. Hus, skoler og sykehus er totalt ødelagt. Flere hundre tusen er drept, fortalte Qadr.

Trenger støtte

Han forklarte at Norsk Folkehjelp jobber med lokale partnere i Syria som deler ut mat og støtter krefter som arbeider for fred, forsoning og demokratisering.

– Vi er i en vanskelig situasjon i min del av verden og vi har vært det en lang stund. Jeg har vokst opp med krig. Mange av mine kolleger har lidd under disse krigene og undertrykkelsen. Men vi fortsetter kampen for demokrati og menneskerettigheter. Vi vil aldri gi opp. Vi trenger deres fortsatte støtte, sa Qadr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *