Fra flyktningleir til landsmøte

– Utgangspunktet vårt kan ikke være at Norge er offer for flyktningkrisen. Menneskene på flukt, menneskene jeg traff på Lesvos, er de egentlige ofrene for krisen, sa SV-leder Audun Lysbakken. Han kom rett fra flyktningleirer i Hellas til Norsk Folkehjelps landsmøte søndag formiddag.

– Jeg har vondt for å finne ord for det jeg så. Det er en flyktningkrise av omfang og dimensjoner, sa Lysbakken.

– Det blir sagt at vi må hjelpe dem der de er. Virkeligheten er at de er her i Europa så å hjelpe dem der de er betyr at vi må ta ansvar.

Overfylte gummibåter

Lysbakken sa at han traff mange familier på flukt på Lesvos. Mødre og fedre som hadde forlatt alt de eide og alle de kjente, og lagt ut på flukt med små barn.

– I en flyktningleir traff jeg en far. Han sa til meg: «Vi er mennesker. Vi har hjerner. Vi hadde aldri tatt med barna på denne reisen hvis vi ikke hadde måttet».

– De kommer til Lesvos i små overfylte gummibåter. Det kommer 1000 til 2000 hver natt. Det kommer flere til Lesvos på én uke enn det Norge har vedtatt å ta i mot på tre år, sa Lysbakken.

Vis solidaritet

– Europa har vendt Lesvos ryggen.

– De barna jeg møtte på Lesvos skal videre inn i Europa der mange gjør sitt for å stenge grensene. Hvert sted de kommer er det en Karl I. Hagen som sier: “Ikke hjelp dem her”.

– Dere vet hva solidaritet er.

– Vi må være med på en europeisk dugnad for solidaritet, avsluttet Lysbakken.

Styreleder Finn Erik Thoresen lovte at nå skal medlemmene i Norsk Folkehjelp hjem og jobbe for bedre vilkår for mennesker på flukt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *